Als je in Nederland kunt en mag duiken, dan kan je overal duiken! Haal je je duikopleidingen via het NOB/CMAS, dan kun je daarmee in het binnen- en buitenland terecht. De duikbrevetten van het NOB/CMAS zijn namelijk internationaal erkend. Bij Duikvereniging Octopus kun je alle mogelijke NOB/CMAS-duikbrevetten halen, dus niets hoeft jou in de weg te staan om je duikdromen na te jagen!
Hoeveel duikbrevetten kan je halen binnen de NOB/CMAS?
Je kunt vijf verschillende duikbrevetten halen. Als je nieuw bent in de duikwereld, begin je met het 1-sters brevet. Dit wordt ook wel het Open Water Brevet genoemd. Daarnaast heb je het 2-sters brevet (Advanced Open Water Brevet), het 3-sters brevet (Dive Master), het 4-sters brevet (Master Scuba Diver) en het brevet voor 1-sters instructeur.
Daarnaast zijn er meerdere specialisaties te volgen. Een heel aantal hiervan kun je al volgen zodra je je 1-sters brevet hebt gehaald, voor sommige heb je wat meer ervaring nodig. Veel van deze specialisaties kun je ook bij ons volgen, als er genoeg belangstelling voor is vanuit de vereniging.
Voor wie?
In principe kan bijna iedereen een duikopleiding bij ons volgen. Vanuit het NOB zijn er enkele voorwaarden, om het voor jezelf en iedereen veilig te houden.
Dat zijn de volgende:
• De minimumleeftijd om aan de duikopleidingen deel te kunnen deel te kunnen nemen is 15 jaar.
• Voor het buiten-water moet je 16 jaar zijn.
• Je moet medisch goedgekeurd zijn voor de onderwatersport.
We raden aan deze keuring te doen voordat je met een opleiding start. Kijk onder het kopje Medische informatie bij wie je dit kunt laten doen.
• Voor het behalen van je eerste brevet moet je minimaal vijf oefenduiken hebben gemaakt.
Hoe ziet een opleiding eruit?
De onderwerpen binnen een opleiding worden opgesplitst in delen, ofwel modules. De theoriemodules sluit je af met een moduletoets. De praktijkmodules sluit je af als je instructeur van mening is dat je de onderwerpen van die module goed beheerst. Een duikopleiding duurt meer dan een paar weken, omdat wij geloven dat ervaring je pas echt een goede duiker maakt. Voor het volgen van de opleiding zelf betaal je niets, omdat al onze instructeurs dit op vrijwillige basis doen. Lees meer over de kosten op onze pagina Lidmaatschap & kosten.
De lessen
Het opleidingsseizoen start bij ons altijd in oktober en we trainen altijd op de dinsdagavonden. In eerste instantie beginnen we met trainen in zwembad de Vrolijkheid in Zwolle. Dat doen we gedurende een half jaar, waarna we in april naar buiten gaan.
Behalve deze praktijktrainingen geven we ook theorielessen. Daarbij maken we gebruik van het NOB-cursusboek dat je aan het begin van je opleiding van ons ontvangt. Tijdens de theorielessen leer je duiktechniek, EHBO, natuurkunde en materialenkennis. De theorielessen worden in ons clubhuis gegeven op een aantal maandagavonden. Zet dus ook deze in je agenda zodra je aan een opleiding begint.