wordjijbanner

Banner evenementenagenda

België 2014

Duikstekken

Onze duikstekken

Sponsoren

NMEDIA ict oplossingen

ottenbestr

postemata

 

potgieteroh

ruimzichtauto

schakelaarfiets

slijpservicem

wolf2017xweb

Topfit fysio DEF 2015 midden uitgelijnd

 

Als je wilt leren duiken, dan begin je de opleiding met de 1-Sters Open Water Diver. Je wordt dan opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijkgebrevetteerde te duiken tot een diepte van 20 meter. Je doet dat onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid. Duiken in stromend water (getijdenwater) is niet toegestaan.

g 03

Het opleidingsseizoen bij Duikvereniging Octopus begint ieder jaar in oktober. Voordat je besluit deel te nemen aan de cursus, organiseren wij ieder jaar introductieduiken en een aantal proefduiken. Zo kun je zelf ontdekken of het duiken wat voor je is en of de vereniging echt zo gezellig is.

Trainen in het zwembad

Van oktober tot april wordt er iedere dinsdagavond om 19.30 uur getraind in zwembad de Vrolijkheid in Zwolle. Het water is lekker warm en het zicht is uitstekend. Kortom: de ideale omstandigheden voor een eerste kennismaking met de apparatuur. De ervaren instructeurs begeleiden je met de grootste zorg en hebben alle geduld om je langzaam te laten wennen aan het ademen onder water. Persluchttrainingen worden afgewisseld met snorkeltrainingen en conditietrainingen.

Theorie in het clubhuis

De theorielessen vinden plaats in het clubhuis. Deze avonden zijn verdeeld over 6 avonden en worden per jaar ingepland. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het NOB-cursusboek. Het cursusboek wordt aan het begin van de opleiding uitgereikt, evenals het duiklogboek. De theorie bestaat uit onder andere duiktechniek, EHBO, natuurkunde en materialenkennis. Het theoriegedeelte wordt afgesloten met een toets. Meer informatie over de breveteisen van de 1-Sters Duiker vind je op de site van de NOB.

Tijd om naar buiten te gaan

Als je voldoende comfortabel bent met je appratuur en de eerste basiskennis van de theorie tot je hebt genomen, is het tijd voor het echte werk. Eerst gaan we in clubverband naar de duiktoren in Enschede. Hier maak je (voor het eerst) kennis met een duik naar 10 meter! Daarna ga je samen met een ervaren instructeur jouw eerste échte duik maken in een plas in de omgeving van Zwolle. Jaarlijks organiseren we hiervoor de 'doopduik'. Een gezellige middag met duiken, een hapje en een drankje. Vanaf april wordt er wekelijks in clubverband in het buitenwater gedoken.

Materiaal

Om te kunnen duiken moet je verschillende materialen hebben. In het begin kan je spullen lenen van de duikvereniging, zodat je heel geleidelijk je eigen spullen kunt aanschaffen. In het begin zal dit een masker, snorkel, vinnen, lood, loodgordel en een lamp zijn. Later komt daar een duikpak bij. De fles, ademautomaat en trimjacket kan je het eerste jaar lenen van de vereniging. Na het behalen van je 1-Sters brevet wordt verwacht dat je je eigen uitrusting compleet hebt. Ga vooral niet te gehaast over tot het kopen van een uitrusting. De instructeurs gaan graag met je mee om je te behoeden voor onnodig (dure) aankopen. Vaak zal je bij menig duikshop korting krijgen wanneer zij je begeleiden. Daarnaast zijn veel spullen tweede hands te koop. Dit kan je enige honderden euro's besparen. Maar hier geldt zeker...informeer van te voren bij je instructeur of het een goede aankoop is. Meer informatie over de kosten van de aanschaf van je duikuitrusting.

Voorwaarden

• De minimumleeftijd om aan de duikopleidingen deel te kunnen deel te kunnen nemen is 15 jaar.
• Voor het buiten-water moet je 16 jaar zijn.
• Je moet medisch goedgekeurd zijn voor de onderwatersport.
Het is verstandig deze keuring reeds voor het starten van de opleiding te doen. Octopus heeft medische contacten die tegen gereduceerd tarief deze keuringen afnemen. We begeleiden je hier graag in.
• Voor het behalen van het brevet moet je minimaal vijf oefenduiken hebben gemaakt.

Kosten voor de 1-Sters opleiding

Als je besluit om lid te worden van Octopus word je opgeleid tot 1-Sters duiker. De kosten voor deze opleiding zijn € 275,00. Dit is inclusief:
• Praktijklessen op dinsdagavond
• Lesboek
• Theorie (6 avonden)
• Gratis vullen van je fles
• Lidmaatschap Octopus
• Lidmaatschap NOB
• Lenen materiaal

Vanaf januari betaalt men maandelijks contributie € 13,75.
Lees meer over het lidmaatschap en de kosten.

De materialen die je moet aanschaffen kun je zo duur maken als je zelf wilt en je kunt ze tweede hands aanschaffen. De kosten voor een complete set ligt tussen de € 750,- en € 1.500,- (of duurder als je wenst). Meer informatie over de kosten van de aanschaf van je duikuitrusting.

Doorgaan met duiken?

Heb je de smaak te pakken? Dan kan je doorgaan tot de opleiding tot 2-Sters duiker en/of verschillende specialisaties volgen, zoals bijvoorbeeld: droogpakduiken, nitrox basis en redden.